130. výročí založení SDH Moravské Prusy

Největší akcí letošního roku byla pro náš sbor oslava 130. výročí od založení SDH Moravské Prusy, která proběhla v sobotu 2. července. Jak je zdokumentováno v kronice, podnět k založení sboru dal tehdy v roce 1891 p. nadučitel Josef Ryba, byly sepsány a podány stanovy a v roce 1892 byla ustanovena Hasičská jednota.

Na valné hromadě 30. 12. 2021 připomněl starosta sboru David Večerka, že v příštím roce čeká náš sbor výročí 130. od založení a bylo by vhodné zorganizovat oslavu. Na každé schůzi, která od začátku roku 2022 proběhla, se vždy o výročí mluvilo, neboť bylo třeba zajistit spoustu věcí. Zhruba od dubna 2022 jsme se scházeli pravidelně téměř každé úterý, abychom postupně doladili program, úkoly apod. Týden před akcí přípravy vrcholily. V sobotu 2. 7. 2022 bylo od brzkého rána na hřišti živo. Chlapi stavěli stany, dováželi vše potřebné, zapojovali elektřinu, ozvučení, ženy a děti umývaly lavičky a stoly, připravoval se program pro děti v lesíku u hřiště, chystal stánek s občerstvením i udírna. Před polednem potom proběhla v sále kulturního domu výroční schůze s pozvanými hosty. Po zahájení, úvodním přivítání starostou sboru a krátké vzpomínce na zesnulé členy předal slovo kronikáři panu Vladimíru Bubeníkovi, který všechny přítomné stručně seznámil s historií sboru. Poté přišlo na řadu předávání vyznamenání a následně pozvání k obědu. Potom se jsme se všichni vydali před kulturní dům, kde náš již čekala hasičská stříkačka se zapřaženou párou koní pana Navrátila ze Švábenic a celý průvod se vydal na místní hřbitov. Zde bylo vzpomenuto na zemřelé členy SDH, minutou ticha a položením věnce vzdán hold. Ze hřbitova směřoval průvod po obci a poté zamířil na hřiště, kde již byl připraven bohatý program. Přijeli profesionálního hasiči z hasičského záchranného sboru ve Vyškově, kteří předvedli komentovanou rekonstrukci vyproštění osoby z havarovaného automobilu. V průběhu odpoledne také mohli všichni shlédnout výstavu historické i současné techniky nebo navštívit náš stánek

s občerstvením. Následoval příjezd dobrovolných hasičů z Ivanovic na Hané a také Švábenic. SDH Švábenice seznámili diváky se svou hasičskou technikou, dopravním automobilem značky Iveco Daily a veškerým vybavením, kterým automobil disponuje. SDH Ivanovice na Hané předvedlo cisternový automobil Tatra Terra, kde si děti mohly vyzkoušet hašení pomocí proudnice.

Souběžně s programem na hlavním hřišti probíhal také v lesíku program pro děti s názvem „Výcvik malého hasiče“. Děti si vyzkoušely uvazovat uzly, hasit vodou, učily se značky, zkoušely správně určit, co se čím hasí a také vyzkoušely svoji zdatnost na dráze – plazení, bourání zdi, proskakování „ohněm“ a nakonec zachraňování zvířátka ze stromu, které si mohly odnést domů.

Odpoledne probíhala pro všechny zájemce z řad hasičů i diváků soutěž TFA. Soutěžící musel na čas natáhnout dvě hadice, překonat bariéru, odtáhnout poraněného člověka (figurína), vylézt na věž a vytáhnout na ni hadici, převrátit pneumatiku, přenést kanystry, a nakonec smotat hadici. Zájemců bylo dost, soutěž zaujala dokonce i ženy, což nás velmi potěšilo. Jakmile hodina pokročila, připravili si mladí hasiči ukázku požárního útoku. Byly dvě skupiny dětí, takže útoky proběhly také dva, aby se rodičům i divákům mohly předvést všechny děti.

Oslava 130. výročí založení SDH Moravské Prusy se vydařila po všech stránkách. Vyšlo krásné počasí, přijeli všichni pozvaní hosté a nabídli divákům bohatý a zajímavý program, přišla spousta místních občanů i přespolních diváků, lidé se bavili, chválili, děkovali a všichni společně jsme si užívali příjemné odpoledne.

Na přípravách, průběhu i úklidu se podílela velká spousta lidí, kteří zaslouží obdiv a poděkování. Největší dík samozřejmě patří starostovi a členům SDH, kteří zajišťovali vše potřebné a podstatné. Dále děkujeme moderátorovi celého odpoledne, fotografce, harmonikáři a kočímu, kteří byli v průvodu, děkujeme za pomoc s přípravou a roznosem oběda i občerstvení během

výroční schůze na sále, děkujeme všem dobrovolníkům, kteří pomáhali stavět stany, byli celé odpoledne u dětského programu, ve stánku a u udírny a potom pomáhali s úklidem.

Děkujeme všem, kteří nám zapůjčili techniku a zázemí (stany, sety, ozvučení), velmi děkujeme hasičům z Vyškova, Ivanovic na Hané a Švábenic za jejich ukázky a také děkujeme sponzorům: Obec Prusy-Boškůvky, ZOD Haná, družstvo se sídlem ve Švábenicích, paní Helena Krejčiříková, Auto-eko-šrot Martin Hrubý.